Pe masura ce taxiul lasa in urma curbele soselei ce fac legatura dintre faimosul aeroport construit pe piloni in adancurile Oceanului Atlantic, Funchal, capitala Insulei Madeira se transforma dintr-un amfiteatru natural intr-un copil gigant luminat de mii de becuri multicolore amplasate de-a lungul bulevardelor, ca intr-un scenariu cinematografic.
Madeira este o insula a festivalului de muzica si lumini, atat in hoteluri, restaurante, baruri si strazi pentru a marca trecerea in Noul An. Madeira lasa in urma vacantele estivale si se pregateste pentru un nou inceput, un nou An cu o noapte de Revelion in care cerul orasului Funchal este brazdat de un foc de artificii gigantic ce dureaza mai bine de zece minute. Acesta este semnalul unui nou inceput.
Revelion 2017 Madeira este un lucru magic pentru multi dintre turistii care au ales sa-si petreaca sarbatorile de iarna aici, mai aproape de Africa decat de Europa.
Revelion 2017 Madeira. Obiective turistice
Incepem vacanta de revelion printr-un usor tur pietonal al orasului Funchal, vizitand Catedrala, construita la comanda regelui Manuel I al Portugaliei, dand astfel curs dorintei locuitorilor de a avea propria biserica pe insula. Lucrarile de constructie au durat 24 de ani, din 1493 pana in 1517. Biserica seamana cu trei nave, avand o fatada in stil gotic, care ascunde, in mod surprinzator, un interior rafinat si bogat decorat in stil maur si manuelin. Tavanul catedralei este din cedru de Madeira, cu incrustatii de fildes, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase din Portugalia. Va las pe dvs sa admirati pe mai departe interiorul catedralei, admirand cele 10 arce gotice ce despart nava principala de cele laterale, precum si alte comori expuse aici.
De la Catedrala, pe strazile inguste pietonale, va propun sa ne indreptam spre inconfundabila piata a Primariei, unde in mijloc descoperim o fantana, cu un obelisk decorat su stema orasului.
Urmand Rua 5 de Outubro din Praca do Municipio, ajungem in dreptul unei caldiri neoclasice cu turn, asemanatoare unui castel, care a apartinut consulului englez Henry Veitch in secolul al IXI-lea. Incepand cu anul 1980 in acest conac functioneaza un Muzeu al Vinului, in ale carui incaperi putem admira butoaie, teascuri, burdufuri, cosuri in care se recoltau strugurii, instalatii de imbuteliere.
Cu ani in urma, culesul strugurilor era o adevarata sarbatoare. Borracheiros (barbati deosebit de puternici) carau in spate burdufurile cu vin din podgoriile amplasate pe cele mai greu accesibile zone ale insulei. Aceasta metoda de a transporta vinul a fost introdusa pe insula de scalvii Guancho, adusi din partea nordica a Africii.
Acum , cu doi ani in urma, vizitand acest adevarat sanctuar al vinului, am fost frapat de frumoasa curte interioara de la intrare, pietruita, insa marginita de bananieri si palmieri. Cladirile vechi, pastrate aproape nealterate iti amintesc de timpurile franciscanilor expulzati din insula in jurul anului 1834. Sala unde am degustat cel mai bune vinuri din Madeira este decorata cu fresce realizate in 1922 de cunoscutul artist german Max Romer, fresce ce infatiseaza scene inspirate din evolutia viticulturii de pe insula. In cele trei sali ale muzeului sunt expuse publicului documente si manuscrise ce atesta cultul pentru cultivarea vitei de vie de pe insula.
Vinurile de Madeira
In cele cateva zile petrecute pe insula am aflat ca celebrele, deja, vinuri de Madeira au inceput sa fie apreciate, in urma unei intamplari nefericite, insa cu un deznodamanat incununat cu succes. O corabie care transporta vinuri de Madeira in vest , s-a intors cu o mare cantitate dintre acestea acasa, nevanduta. Lungul drum al calatoriei pe mare a dat vinului un gust atat de special, pe care cunoscatorii l-au apreciat atat de mult, incat vinurile de Madeira au inceput sa fie comercializate foarte bine. Dupa aceasta intamplare , producatorii au incercat sa reconstituie conditiile unei calatorii pana la Ecuator, lasand butuoaile cu vin la soare, in niste constructii suspendate improvizate. Acest procedeu poarta numele de estufagem, de la estufa „camera incalzita”. Dupa fermentare, vinurile de Madeira sunt amestecate cu coniac portughez cu 20 % alcool, apoi incalzite la temperaturi de 30- 60 de grade, timp de sase luni, dupa care sunt racite si incalzite alternativ in butoaie de stejar.
Statuia lui Zarco
In fata Bancii Portugaliei se afla statuia lui Joao Goncalves Zarco, realizata in 1927 de catre artistul local Francisco Franco.
Cine a fost Zarco?
Exploratorul portughez Goncalves Zarco este considerat descoperitorul insulei Madeira. Pe cand era in serviciul regelui Henrique Navigatorul, in lupta de la Ceuta din 1415, acesta si-a pierdut un ochi, de unde si porecla de Zarco. Acesta primit misiunea de a explora coasta vestica a Guineii. Impreuna cu Tristao Vaz Teixeira in 1418, in urma unei furtuni puternici din Atlantic, au fost pur si simplu aruncati pe insula Porto Santa. Dimineata zilei, de dupa furtuna, au zarit o insula impadurita pe acre au numit-o Ilha da Madeira (Insula Padurilor).Un an mai tarziu, Zarco a revenit in aceleasi locuri pentru a explora noua insula, in 1425 resusind s-o colonizeze. Descendentii lui Zarco au condus insula pana la ocupatia spaniola din 1580. Zarco a murit in 1467 si se presupune ca a fost inmormantat in biserica Santa Claro.
Winston Churchill si Madeira
La 9 kilometri de Funchal, capitala insulei Madeira se asterne un golf pe marginea caruia s-a dezvoltat Camara de Lobos, un fermecator port pescaresc din secolul al XV-lea. Imaginea fileurilor de cod atarnate din port si a barcilor pescaresti colorate din port este una reprezentativa pentru Camara de Lobos.. Tot in timpul explorarii insulei, aici am baut cea mai buna poncha, o bautura din lamaie, miere si alcool din trestie de zahar.
In 1950, atunci cand Winston Churcill a vizitat Madeira, s-a indragostit de aceste locuri si a imortalizat atmosfera traditionala a portului Camara de Lobos in tablourile sale. Un restaurant ii poarta astazi numele, iar o placa memorativa de pe strada principala marcheaza miradouro unde celebrul om de stat statea cu orele in fata sevaletului.
Una dintre cele mai inedite experiente pe care le puteti face in Camara de Lobos este sa va treziti dis-de-dimineata, pentru ca la ora 7:00 sa fiti prezenti in piata de peste unde veti gasi cele mai bune capturi de espada. Atentie! Marfa se epuizeaza in mai putin de o ora, iar espada este una dintre cele mai bune specii de peste pe care le-am degustat vreodata.
La vest de Parque Santa Catarina, pe Estrada Monumentalla numarul 139 veti gasi faimosul Reid’s Place Hotel, hotel ce i-a gazduit multi ani pe Winston Churchill si pe Margaret Thatcher. Hotelul pastreaza intacte biroul de lucru al marelui om de stat, percum si sala ce , pe vremuri, gazduia faimoasele baluri de pe insula.
De-a lungul istoriei sale ilustre, Reid’s Palace Hotel a fost gazda multor personalitati: politicieni, actori si artisti celebri, precum Imparateasa Sissi, regele Edward al VII-lea, Printesa Stephanie de Monaco, Roger Moore si Gregory Peck. Sala de mese a hotelului este cunoscuta sub numele de ” Camera Lorzilor”, denumire data pentru artistocratii britanici care frecventau des acest hotel. Unele dintre apartamentele prezidentiale de la Reid’s Palace poarta numele dupa clienti ilustri, precum George Bernand Shaw si Winston Churchill.
Spiritul hotelului Reid’s Palace ramane unul de referinta in Madeira, un spatiu al lumii de lux.
Spiritul insulei Madeira este, insa unul incarcat de legende dsepre care, promit sa revin.