Malta, o insula de aproximativ 246 kmp se afla pozitionata la 93 kilometri de coasta sudica a Siciliei.
Malta este considerata cea mai mare insula din cadrul Arhipelagului Maltez.
De ce as alege Malta, viitoarea mea destinatie de vacanta?
Este o intrebare fireasca la care incercam sa raspundem de fiecare data cand un turist doreste sa viziteze Malta.
Conform istoricilor, primii locuitori care au venit din Sicilia in Malta dateaza de acum 7000-5.200 de ani, marturie fiind numeroaselor temple megalitice descoperite pe teritoriul insulei Malta. Se crede ca insula a fost parasita de catre sicilieni in jurul anului 2000 iHr. urmand ca la inceputul secolului al VII-lea, insula sa intre sub ocupatia grecilor.
De la fenicieni la cavalerii ioaniti
Insula a fost cucerita rand pe rand de catre fenicieni, apoi de catre cartaginezii proveniti din Cartagina, in secolul al V-lea i.Hr, de romani, vandali, ostrogoti, ajungand sa fie jefuita pana si de normanzi
Pentru un timp, insula a facut parte din Regatul Siciliei, pana in 1530, atunci cand Imparatul romano-german Carol al V-lea (Cvintul) a daruit-o Ordinului Cavalerilor Ospitalieri ai Sf. Ioan. Cavalerii Ioniti au reusit sa reziste atacurilor Imperiului Otoman timp de 200 de ani, dupa care, in 1798 au fost alungati de catre Napoleon I Bonaparte, pentru ca doi ani mai tarziu sa le-o cedeze englezilor.
Asadar, Malta, devine colonie si o baza navala strategica a Imperiului Britanic.
Astazi, vechea insula a romanilor si musulmanilor, a cavalerilor si colonistilor britanici este o tara a contrastelor.
Malta, de la Imperiul Roman la orasul Marelui Maestru
In 1530 , anul in care „Cvintul” a daruit Malta Ordinului Cavalerilor Ospitalieri ai Sf Ioan, cavalerii ioaniti au ales ca resedinta orasul Birgu (in prezent, Citta Vittoriosal), aflat in golful Port il-Kbir (Marele POrt).
Cert este ca in 1566, ioanitii au pus piatra de temelie a orasului pe care l-au numit Valleta.
La Valleta- comoara de nepretuit a Maltei
Aflata intre doua golfuri, La Valleta a fost inscrisa in anul 1980 pe Lista Patrimonilui Mondial al UNESCO.
Aspectul sau de azi se datoreaza misteriosilor cavaleri cu mantie neagra si, fara indoiala, tot lor li se datoreaza si faptul ca La Valleta este unul dintre cele mai frumoase orase din bazinul Marii Mediterane.
Incepem vizitarea orasului La Valleta cu strada principala Triq ir-Repubblika (Strada Republicii), care uneste poarta orasului cu zidurile fortului St. Elmo.
Cei interesati de preistoria Maltei si de misterioasele temple megalitice nu trebuie sa rateze o vizita la Muzeul National de Arheologie. Expozitia din cadrul muzeului, pe care va rog sa nu o ratati,cuprinde artefacte din mileniile VI si III i.Hr si tot aici pot fi vazute cele mai vechi pietre funerare si sculputuri sacre.
Tot pe Triq ir-Repubblika pot fi vazute ruinele Teatrului Manuel, construit din initiativa Marelui Maestru Antonio Manoel de Vilhena in 1732. Din pacate, in 1942, cladirea teatrului a ars, iar astazi au ramas in picioare doare aceste ruine.
Vechiul teatru a fost redeschis publicului in 1960.
Malta este un regal al contrastelor care merita explorat doar la fata locului.