De aceasta data va propunem o destinatie, candva insula zeilor . Un loc mitic unde se spune ca s-ar fi nascut Zeus, Minos si civilizatia minoica. Prin aceste locuri s-au perindat rand pe rand civilizatiile bizantina, venetiana si otomana. Aceasta este insula Creta, insula a carei munti se pravalesc in mare peste plajele aurii. Creta este o destinatie turistica a grotelor salbatice si a golfurilor unice.
Creta este o mare interioara a livezilor de maslini mostenite din generatii in generatii. Un maslin poate sa depasesca varsta de cateva sute de ani. In Creta, taiatul unui maslin este interzis prin lege, fiind considerat un simbol al pacii.
In Creta descoperim, in afara golfurilor minuscule manastirile albe, un simbol al acestei civilizatii.
Creta- simbolul siturilor arheologice
Knossos, cu ruinele unei civilizatii milenare, plus orasele port de pe coasta nordica, fiecare cu un caracter bine definit, precum captivanta capitala Heraklion, efemerul Agios Nikolaos sunt cateva simboluri ale unei insule magnifice. Lor li se alatura romanticul Rethimno, elegantul si culoarea orasului Chania reprezentand acuarela ocupatiei venetiene si turce.
Nu. Nu aceste simboluri caracterizeaza frumusetea insulei Creta. Natura este cea care dicteaza paradigma acestei destinatii. Lefka Ori, cel mai mare masiv muntos din Insula Creta este cel care domina civilizatia si cultura acestei civilizatii. Masivul muntos se afla situat in partea de vest a insulei Creta in apropiere de orasul Chania, capitala prefecturii cu acelasi nume. Lantul muntos inconjoara podisul „Omalos” si are o lungime de 30 km pe directia de est-vest si o latime de 20 km pe directia nord-sud. Muntii sunt traversati de numeroase defilee dintre care cel mai lung este Cheile Samaria. In inima acestor munti se adapostesc supravietuind in continuare, minunatele capre salbatice numite cri-cri.
Unde s-a nascut Zeus
Putem sa exploram insulele nelocuite si tacute precum Spinaloga, spectaculoasele defileuri Samaria, dar si pesterile salbatice care tin loc de ornament cretan, cum este Dikti, pierdute in platoul Manos Lassithi, presarat cu mori de vant, se presupune ca ar fi locul unde s-at fi nascut Zeus.
Cum ajungeti in Creta
Saptamanal exista cateva curse charter avion direct Bucuresti-Heraklion sau Bucuresti-Chania. Cu ferry-boatul nu exista legaturi directe cu Creta, insa se poate ajunge din portul Pireu, cu legaturi spre Chania sau Rethimno. Putin complicat. Nu ezitati sa cumparatati ofertele early booking Creta de pe site-ul agentiei de turism oltextur.ro.
Explorarea insulei Creta
Charter avion Bucuresti-Heraklion
Pentru a ajunge in Creta puteti beneficia de cateva curse saptamanale charter avion Bucuresti-Creta sau cu plecari din alte orase din Romania: Cluj-Napoca, Iasi sau Timisoara.
Incepem explorarea insulei Creta cu Heraklion, capitala insulei.
Odata cu primii pasi facuti pe strazile din Heraklion suntem surprinsi de contrastul imaginii in care alaturi de preoti si calugari cu barba lunga si alba apar femei imbracate modern si tarani in costume nationale. Orasul Heraklion este inconjurat de ziduri inalte cu opt porti si sapte bastioane ridicate de venetieni in secolele XV-XVII dupa un proiect de Michele Sanmicheli. In cel mai de sud bastion, bastionul Martinengo, se afla mormantul scriitorului cretan Nikos Kazantzakis, autorul celebrului roman Zorba Grecul.
Atractia orasului Heraklion
Una dintre atractiile orasului Heraklion este vechiul port venetian, strajuit de fortareata Castelului de la Mare. Fortareata a permis orasului Heraklion, vechiul Candi, sa reziste asediului turcesc timp de 22 de ani. Astazi, fortareata este sediul unor expozitii de arta, spectacole si concerte, de unde se poate admira splendida panorama spre mare a insulei stancoase nelocuite, Dia, si, in fata arsenalul venetian, a unor arcade mari boltite.
Gloria vechii Republici Venetiene, Serenissima, a lasat urme in Odos 25 Avgoustou si in eleganta Loggia Veneziana, dar si in fantana Morosini in Platia Venezelou, loc de intalnire si simbol al orasului. Platia Venezelou a fost comandata de guvernatorul Francesco Morosini, in acelasi timp fiind animata de lei, figuri mitologice si scene marine.
Ce vizitam in Creta
La doar 5 km sud de Heraklion se afla una dintre splendorile trecutului antic minoic al Cretei: Palatul din Konossos. Palatul a fost reconstruit in urma unor nesfarsite polemice inca de la inceputul secolului al XX-lea de Scoala de Arheologie Engleza.
Palatul este acoperit cu fresce in culori vii inspirate de fragmentele originale gasite in sit. Inaintand in zona sapaturilor, ceea ce ni se infatiseaza in fata ochilor nu este doar un palat, cu un adevarat cartier urban cu numeroase sanctuare, locuinte, laboratoare si magazine, printre care cel de vase de lut, plin de colosale (vase de mari dimensiuni, asemanatoare unor amfore).
In jurul curtii centrale, inima complexului, erau dispuse apartamentele regale, sanctuarul si sala tronului acoperita cu fresce si infrumusetata cu copia unui tron de lemn gasit fragmentat.
Malia- o alta civilizatie din Creta
Va propun sa descoperim si Malia, aflata la aproximativ 35 km de Heraklion. Ne oprim aici pentru a descoperi ruinele palatului minoic (cca 2.000 i.Hr), care dupa legenda i-a apartinut lui Sarpedon, fratele mai mic al lui Minos. Malia este un complex de ruine mai vechi decat cel din Knossos, fiind altfel mai greu de descifrat.
Intram in sanctuar impresionat sa descoper o mica masa rotunda (kernos) folosita pentru ofertele votive de grau si trufandale, logia si locul unde se afla tezaurul regal, prceum si faimosul depozit pe ale carui rafturi de piatra erau randuite vasele de lut pline cu ulei de masline, iar altele cu celebrul vin alb sec cretan.
Celebra Manastire Kera
Cu putin inainte de Malia, la Stalida, un ocol inspre interior de aproximativ 53 de kilometri care da intr-un drum abrupt si plin de serpentine duce la platoul Lassithi, un pamant foarte roditor inconjurat de munti cu creste inzapezite care ajung in varful Dikti la 2148 de metri altitudine. Aici istoria se contopeste cu mitul, unde peisajul inverzit e presarat cu mori de vant seculare. Odata ajunsi pe platou, putem vizita manastirea Kera, celebra pentru frescele din secolul al XIV-lea si o icoana a Fecioarei cu puteri miraculoase.
Grota Dikti, an alt punct de atractie, plin de stalactite si stalagmite, misterios prin legenda sa. Aici, se spune ca Rhea, sotia lui Cronos, l-a nascut pe Zeus. Chiar merita a fii vizitat acest loc invaluit de o asemenea legenda.
Pe Platoul Lassithi gasim sate micute, unde principala indeletnicire a femelior este dantelaria si broderia.
Agios Nikolaos- farmecul cretan
Ne reintoarcem pe drumul de coasta (E75) pentru a ajunge la Agios Nikolaos, poate una dintre cele mai fermecatoare localitati aflate la 65 de kilometri de Heraklion. Facem un popas pe malul lacului cu apa dulce Voulismeni, unde savuram un pahar de saumada (bautura pe baza de lapte de migdale).
Spinaloga-tristetea insulei Creta
Din portul Elounda, din 30 in 30 de minute se poate ajunge cu barca pe insula Spinalonga, trist cunoscuta ca ” insula fara intoarcere”. A fost unul dintre ultimele lazarete de leprosi din Europa (activ intre anii 1903-1957), unde bolnavii traiau izolati dincolo de zidurile fortaretei secolului al XVI-lea, ramase in stapanirea Serenissimei pana in anul 1715, la 46 de ani dupa ce Creta a fost cucerita de catre turci. Acesata insula este un fel de ghost town, cu stradute pline de flori, cu case goale, cu biserica si cuptorul de lemne unde altadata se cocea painea si cozonacul de Paste.