Cea de-a doua faza a unuia dintre cele mai mari proiecte de finantare europeana derulat in aceasta perioada in Romania, cel privind reducerea eroziunii costiere, a fost inceputa la finele lunii octombrie 2020.
Ce prevede actualul proiect de reamenajare a plajelor
In cadrul proiectului in valoare de 800 de milioane de euro, mii de tone de nisip vor fi aduse din largul Marii Negre si realocate pe actualele sectoare afectate de eroziune.Se preconozeaza ca latimea acestora sa ajunga pana la 100 m.
Lucrarile de innisipare vor incepe din Navodari si Mamaia, urmand ca in primavara anului 2021 sa continue in statiunea Eforie.
Noutati in valuarea actualului proiect de reamenajare a plajelor
Spre deosebire de Faza I a proiectului, in aceasta etapa, un rol important il vor avea lucrarile de stimulare si refacere a ecosistemului marin. Specialistii romani intentioneaza sa implanteze pe o suprafata de aproximativ 800.000 mp iarba marina. Scopul este de a asigura protejarea biodiversivitatii apei Marii Negre si a cresterii calitatii acesteia.
Din suprafata totala de 800.000 mp, 500.000 mp de iarba marina va fi cultivata in zona plajelor Mangalia-Saturn.
Conform ANAR (Administratia Nationala „Apele Romane”), in urmatorii trei ani, alte sectoare de plaja vor fi extinse cu peste 200 hectare si vor fi redate turistilor.
„Este vorba despre stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele (Mamaia, Tomis – Cazino, Agigea, Eforie – în etapa I) şi plajele (Costineşti, Olimp, Jupiter – Neptun, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia – Saturn, 2 Mai – în etapa II).”
https://www.economica.net/anar-a-lansat-faza-a-ii-a-a-lucrarilor-pentru-reabilitarea-plajelor-de-pe-litoral-i-reducerea-eroziunii-costiere_191019.html.
Asadar in 2023 ne vom bucura pe deplin de adevarate plaje de nisip pe tot litoralul romanesc.